Pálenice Pod Hrádkem


Ovoce

K výrobě destilátů se hodí prakticky každé ovoce, které obsahuje dostatek cukru a... Více

Technologie

Pálíme na nejnovější destilační lince dodávané společností DESTILA Brno.Více

Prezentace

Od roku 2009 se pěstitelská pálenice Pod Hrádkem účastní tradiční soutěže o nejlepší ...Více


Ovoce

Kvalita destilátu je závislá především na kvalitě ovoce které pro přípravu použijeme. Je důležité si uvědomit, za jakým účelem kvas připravujeme. Pokud se pouze chceme zbavit přebytečného ovoce a nezáleží nám na kvalitě destilátu, pak do kvasné nádoby můžeme naházet ledacos. Pokud ale máme v úmyslu vyrobit lahodný destilát, musíme použít jen kvalitní ovoce.

Největší tradici má výroba destilátu ze švestek a v našem kraji pak i z meruňek. K výrobě destilátů se však hodí prakticky každé ovoce, které obsahuje dostatek cukru a je dostatečně aromatické.

švestky, durance, ryngle

  • k výrobě slivovice se hodí všechny odrůdy, tedy i ranné a velkoplodé
  • plody určené k výrobě slivovice je vhodné ponechat na stromě až do úplné zralosti (u stopek se začínají svrašťovat)
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 8-10 týdnů
  • ze 100 l kvasu lze získat i 10 a více litrů destilátu

mirabelky

  • z mirabelek lze získat destilát jemné chuti a vůně
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 3 - 4 týdny
  • ze 100 l kvasu lze získat 6 - 7 l destilátu

meruňky

  • plody určené k výrobě meruňkovice je vhodné z větší časti odpeckovat (odstraníme tím hořkomandlovou příchuť, která zastírá přirozenou chuť meruněk)
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 4-5 týdnů
  • ze 100 l kvasu lze získat 8-9 l destilátu

broskve

  • destilát z broskví má jemnou chuť i vůni
  • jelikož se většinou nesnadně oddělují pecky, mívá často nahořklou příchuť
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 3-4 týdny
  • ze 100 l kvasu lze většinou získat jen 3 – 4 l destilátu

jablka

  • k výrobě destilátu se hodí všechny odrůdy s dostatečným obsahem cukru (letní odrůdy však mají malou výtěžnost)
  • jablka rozemeleme a na 100 litrovou nádobu přidáme 10 – 20 l vlažné vody
  • kvalitnější destilát lze získat z jablečného vína
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 6-8 týdnů
  • pokud to kvalita jablek dovolí, je vhodné před přípravou kvasu uskladnění na 2-4 týdny
  • ze 100 l kvasu lze získat 6-8 l destilátu
  • ze 100 l jablečného vína lze získat až 12 l destilátu

hrušky

  • hruškovice mívá výraznou charakteristickou chuť i vůni
  • ne všechny odrůdy se však hodí k výrobě destilátu
  • na kvas se nejlépe hodí hrušky přezrálé ve stádiu počátečního hniličení po 2-4 týdením, skladováné hrušky je nejlépe rozemlet
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 6-7 týdnů
  • ze 100 l kvasu lze dle odrůdy získat 5 – 8 l destilátu

třešně

  • k výrobě třešňovice se nejlépe hodí divoce rostoucí třešně (ptáčnice) vhodné jsou také tmavé odrůdy (větší výtěžnost)
  • destilát z třešní má obzvláště jemnou chuť i vůni, a proto je důležíté odstopkování a sběr jen zralých plodů bez plísně a hniloby
  • po dodkvašení je třeba kvas co možná nejdříve vypálit
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 2-4 týdny
  • ze 100 l kvasu lze získat 6-9 l destilátu

višně

  • k výrobě višňovice se obdobně jako u třešní hodí zvláště tmavší odrůdy
  • destilát má jemnou kořeněnou chuť
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 2-4 týdny
  • ze 100 l kvasu lze získat 6-8 l destilátu

Náhodný obrázek

Kontaktní informace

Miroslav Odehnal
Újezd u Boskovic 173
680 01 Boskovice
Česká Republika
IČ: 40996751
DIČ: 61052072
e-mail: odehnal.mir@seznam.cz
Fotografie - Zástupný text fotografie

Copyright 2009 Pálenice Pod Hrádkem Zpracovalo studio KP-Design.cz